JAK CESTOVAT S NOŽEM

20.05.2013 22:01

 

Cestovat s nožem není vůbec jednoduché. Zjistěte si dopředu jaké modely nožů jsou v té které zemi zakázané

 Zajímavost  :  je fakt , že ve většině zemí na světě bez problémů koupíte například kuchyňský nůž u kterého většinou nikdo neřeší délku čepele. Statisticky je ovšem dokázáno, že právě tyto nože figurují nejčastěji při ublížení na zdraví, pokusech o vraždu nebo vraždách spáchaných noži.

            Před cestou do zahraničí požádejte  předem na  velvyslanectví  země do které hodláte cestovat , vysvětlení základních pojmů pro nošení nebo  přepravu  nožů . Základní pojmy jsou – legální důvod /legal reason/ - právní ustanovení pro nošení nože.  V některých zemích pak zajištění nože během transportu – V mnoha zemích musí být nůž přepravován tak,aby nedošlo k možnosti jeho přímého použití (přeprava v kufru auta ,batohu apod.

 

Základní pravidlo v cizině      Nenoste nůž tam, kde dochází k většímu srocení osob (návštěva fotbalového zápasu , slavností apod.) Pravděpodobně obhájíte vlastnictví nože při rybaření, kempování, lovu a pokud bude nůž uložen v batohu nebo v kufru vozidla.

 

Německo – obecně jsou zakázány nože motýlky(balisongy), vystřelovací nože,nože s dvojitým ostřím a delší než 8,5 cm (dl.čepele),nože ovladatelné jednou rukou. Při veřejných shromážděních nenoste žádný nůž ani jiné nebezpečné předměty.

 

Rakousko – podobná situace jako u nás, žádný zákon neupravuje vlastnictví nože.Pokud se nejedná o nůž jehož konstrukce je určena pro tr.čin. Jinak by neměl o dojít ke konfliktu se zákonem.Toto se však netýká teleskopických obušků a boxerů

 

Francie – zákaz nošení všech nožů, v podstatě jsou povoleny pouze nůž ke kuchyňskému použití.. Pokud budete mít zavírací nůž, nechte ho raději v kufru.Vše záleží na rozhodnutí  úředníka.Nože s automatickým otevíráním,otevírání jednou rukou a nože s čepelí nad 10cm,nesmí být v žádném případě používány

 

Velká Británie a Irsko – stejně jako Francie, pravděpodobně obhájíte nůž při rybaření, lovu a pod., vše ale záleží na posouzení úředníka.Zde zákon stanovuje „offensive weapon act“ veškeré předměty,jenž by mohly být zaměněny se zbraněmi se klasifikují jako zakázané.Zajištění nože během transportu je samozřejmostí

 

Itálie – ve městech je nošení nože všeobecně zakázáno, na nošení nožů vystřelovacích, vrhacích apod., musíte mít zvláštní povolení. To platí i v případě nákupu . Pevné nože a nože s pojistkou jsou za určitých okolností povoleny (opět při rybaření, lovu apod.).

 

Řecko – nenoste nože na shromáždění, jinak není nošení nožů zvlášť upraveno zákonem.

 

Švýcarsko – i když se jedná o velmoc ve výrobě nožů, v podstatě je nošení nožů zakázáno a nůž nechte raději v kufru. Zejména pak vrhací nože,motýlky (balisongy) a tzv. fantasy nože. Dále platí,že nože jsou považované za zakázané zbraně bez ohledu  zda mají jednoruční nebo automatický mechanizmus  a pokud v otevřeném stavu mají více jak 12cm nebo mají čepel delší jak 3 /tři/ cm

 

Belgie – zakázané jsou dýky,  dýkám podobné zbraně  a nože připomínající jiné předměty. Zvláštní pozornost je věnována při veřejných akcích.( zjištění nože při fotbalovém utkání je důvodem k zatčení a potrestání) pokud máte nůž k určité činnosti, pravděpodobně jeho vlastnictví obhájíte. Důraz se klade na zajištění při přepravě – pokud jej převážíte v kufru vozidla musí být ještě uložen v zavazadle nebo jiném  uzavíratelném pouzdře.

 

Holandsko – Vlastnictví vystřelovacích nožů,balisongů,dýk a one-handů (otevírání jednou rukou) je zakázáno.Ve městech je absolutní zákaz nošení nožů. Mimo města jsou povoleny nože do dl. čepele 7cm, pevné nože do vel. 28 cm. Opět musíte mít důvod, proč tento nůž máte u sebe.Při transportu nesmí být nůž přístupný k okamžitému použití.

 

Španělsko – určité typy nožů jsou zakázány (motýlky, vystřelovací,karambity,dýky , tzv. fantasy a nože připomínající jiné předměty). Povoleny jsou pevné nože bez omezení délky a zavírací nože s dl. čepele do 10cm..Opět pozor na zajištění nože při přepravě.

 

Slovinsko - zakázané jsou dýky,  dýkám podobné zbraně ,vystřelovací a vrhací nože, a nože připomínající  jiné předměty.Rovněž jsou zakázány všechny předměty,které lze použít k útoku.

 

Švédsko – povoleny jsou nože pouze pro tzv. účelné nošení – kempování, lov a rybolov.Obecně platí zákaz  pro balisongy, stileta, dýky,meče,šavle a vystřelovací nože

 

Norsko – V Norsku jsou zakázány balisongy, vystřelovací nože,dýky a také nože které mohou představovat jiné předměty.

 

Lucembursko – Vlastnictví většiny typů nožů je úplně zakázáno/ př. balisongy,stileta, dýky,meče,šavle a vystřelovací nože/Pro zavírací nože s pojistkou a délkou čepele 7-9cm je zvláštní ujednání pokud je čepel 14mm široká a nevykazuje žádnou ochranu je vlastnictví a nošení legální.

 

Finsko – podobně jako u nás, není upraveno zákonem.Pro vlastnictví a nošení není žádné ujednání.

 

Dánsko – zákaz používání nožů s automatickým otevíráním.balisongy,vrhací nože ,dýky a prodloužené dýky. Dále platí zákaz v otevřených prostorech a vozidlech pro nože otevíratelné jednou rukou nože s pojistkou bez ohledu na délku čepele. Povoleny jsou zavírací nože s čepelí 7cm a nemají pojistku  Při sportu,lovu a rybaření jsou tyto nože povoleny a dále povoleny pevné nože do 12cm. Důraz se klade na zajištění při přepravě – pokud jej převážíte v kufru vozidla musí být ještě uložen v zavazadle nebo jiném  uzavíratelném pouzdře.

 

Kanada – nesmí se nosit vystřelovací  nebo gravitační nože. Je zakázáno skryté nošení nožů Vlastnictví nožů s jednoručním otevíráním je legální

 

USA – Kalifornie   -  každý stát má specifické zákony v oblasti nošení nožů, doporučujeme se nejdříve informovat.jako příklad je vybrána Kalifornie kde jsou zakázány vystřelovací nože a balisongy s délkou čepele více jak 5cm.je zakázáno skryté nošení nože-zbraně,které umožňuje její přímé a okamžité použití. Vlastnictvní nože bez automatického otevírání je povoleno

 

ČESKÁ REPUBLIKA  -  V současné době se žádný zákon chladnými zbraněmi nezabývá. Platný je pouze zákon o střelných zbraních.Nože i skrytě nošené nejsou omezeny žádným předpisem,který by stanovoval délku čepele nebo vylučoval nějaký konstrukční model.

 

           Tyto informace obsahují pouze základní kategorie obsažené a podrobně komentované v zákonných předpisech jednotlivých států.Podrobné informace záskáte pouze na velvyslanectví té které země.Předpisy a zákony se často upravují,pozměňují a dbejte toho,že vždy je rozhodující stanovisko úředníka,který vaší případnou situaci řeší.